На първия етап, когато Украйна не само няма достатъчно изтребители F-16, но и боен опит в използването им, тези машини ще се използват само за подсилване на противовъздушната отбрана (ПВО) в тиловите райони. Това мнение изрази главният редактор на Defence Express Олег Катков в ефира на Radio NV.

"Само постепенно, с получаване на допълнителни F-16, с придобиване на боен опит, работа в изолация от инструктори, те ще започнат да се включват в задачи, които вече се изпълняват от МиГ-29, Су-27. Говорим за изпълнение на задачи на преден план, това е използването на AGM-88 HARM за антирадарни мисии, JDAM-ER за атаки на наземни цели. И това е следващата стъпка, когато има повече F-16, повече пилоти, повече опит“, обясни Катков.

Според него, веднага щом Украйна получи още по-голям брой самолети и пилоти с боен опит, Киев ще премине към третия етап на използване на западни изтребители.

"Едва тогава трябва да започнем да говорим не за завоюване на въздушно превъзходство, това са много страшни думи, които предполагат много по-голям брой самолети и, вероятно, различен клас, а просто за задачата да прогоним руската авиация. Кога ще се случи (третият етап - бел. ред.) не е известно. Но обективно, на този етап наистина не бих искал да избързвам и да си строя розови замъци“, обясни Катков.