Украйна не е настоявала за изтегляне на руските войски от своите територии преди евентуално прекратяване на огъня, пише "Страна.уа“ в анализа си за резултатите от срещата в саудитския град Джеда. Да припомним, че от една страна там се събраха страните от "Глобалния Юг“, които не осъдиха Русия за инвазията, а от друга– Украйна със съюзническите държави на Запада.

Основните сигнали, излъчени от западните медии след срещата, са следните.

1. Медиите пишат, че Киев не е настоявал особено за приемането на "формулата на Зеленски“, чийто основен момент е изискването за изтегляне на руските войски от цялата територия на Украйна в границите от 1991 г. и отхвърлянето на всякакви предложения за обявяване на прекратяване на огъня на сегашната фронтова линия.

Прекратяването на огъня е ключов момент в повечето от мирните предложения на страните от "Глобалния Юг". Така, без да се фокусират върху тяхната формула, украинските власти все още се опитват да намерят някакви общи позиции с тях

Освен това, според двама дипломати, Украйна не е настоявала за изтегляне на руските войски преди началото на преговорите, ключова част от нейния план. Украйна обаче официално отрича желанието си да направи компромис с "формулата“, но предвид интензивността на публикациите в западните медии е възможно да "няма дим без огън“.

Ако съобщенията в медиите са верни, според "Страна“ това предполага, че и Киев, и другите участници в срещата са били настроени да търсят общи точки, а не разногласия - очевидно, умишлено поставяйки в скоби онези въпроси, по които първоначално не е имало съгласие.

3. Две страни - Китай и Бразилия – са обявили, че е необходимо участието на Русия в разработването на подходи към мира. КНР припомни и формулата си за мир, която не предвижда изтеглянето на руските войски като условие за започване на преговори.

По този повод е имало полемика със западните страни, които се противопоставиха на китайския вариант, заявявайки, че това означава замразяване на конфликта по сегашната фронтова линия (т.е. запазване на руския контрол над част от украинската територия).

4. Домакинът на срещата на върха - Саудитска Арабия – е представил своя план. Сред точките са териториалната цялост на Украйна, прекратяване на огъня на всички фронтове, започване на мирни преговори под наблюдението на ООН и размяна на затворници, пише Bild, позовавайки се на свои източници.

Това също противоречи на "формулата на Зеленски“, която изисква изтегляне на руските войски преди началото на преговорите. И постоянните препратки към "териториалната цялост" могат да бъдат само реторика, чрез която Украйна ще бъде доведена до необходимостта от прекратяване на огъня и замразяване на конфликта.

5. Имаше коментари и от Руската федерация. Заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че "все още не са необходими преговори. Врагът трябва да пълзи на колене, молейки за милост". А Песков заяви, че целта на Русия е да получи контрол над всички територии на Украйна, които са записани в Конституцията на Руската федерация като "руски“.

Все още обаче не е много ясно какво означават тези твърдения - дали реалната позиция на Москва е против компромиси дори според "корейския сценарий", или просто игра за повишаване на залозите.

Съдейки по съобщенията в медиите, остава фундаментално противоречие в позициите между Украйна и страните от "Глобалния Юг", който дава приоритет на спирането на огъня и преговорите. Киев пък настоява за изтегляне на руските войски към границите от 1991 г.

Освен това засега основното изискване на Руската федерация - гаранции за неутралитет (неприсъединяване към НАТО) на Украйна - е поставено извън скобите. Китай многократно е давал да се разбере, че те трябва да бъдат взети под внимание. Украйна е категорично против това.

Основният въпрос е към кой вариант ще се насочат западните страни. И възможно ли е по принцип да се изработи компромис между Украйна, Запада и незападните страни.

Ако такъв компромис бъде намерен (а шансовете за това, както показва настоящата среща в Джеда, не са нулеви), тогава следващият етап може да бъде началото на преговори между Китай и други страни от "Глобалния Юг" с Русия Федерация.

В резултат на което (може би след преминаване през нов етап от компромиси) може да започне глобален преговорен процес за края на войната в Украйна.

Но разбира се, ситуацията на бойното поле ще бъде от ключово значение. Което ще определи дали страните са готови на компромис и ако да, на какъв именно.