Украинският външен министър Дмитро Кулеба отхвърли в събота нарастващите съмнения относно перспективите за контранастъплението, което Киев води срещу окопаните руски защитни линии в Запорожие с надеждата да прережат сухопътния коридор към Крим, пише европейската редакция на Politico.

В същото време Кулеба призова съюзниците на Киев да продължат да предоставят на украинските въоръжени сили помощта, необходима за успех на военния им натиск.

Неговите забележки в интервю за Axel Springer, компанията майка на POLITICO, идват в момент, когато контраофанзивата се бори да постигне голям пробив. Washington Post съобщи в четвъртък, че разузнавателната общност на САЩ оценява, че украинският натиск няма да успее да постигне ключова цел: югоизточният град Мелитопол, стратегически руски логистичен център.

"Приемаме такива забележки спокойно“, заяви Кулеба в интервюто. "Според неназовани длъжностни лица, генерали и анализатори, Украйна е трябвало да престане да съществува в рамките на три до 10 дни през февруари 2022 г.“, когато Русия започна инвазията си в Украйна, посочи той.

"Сега те очакват, че Украйна няма да може бързо да си върне цялата територия“, отбеляза министърът. "Това показва, че дори съмняващите се стават по-обнадеждени с времето.“

По-рано тази седмица украинските сили успяха да вземат "критичното“, според Politico, село Урожайне в източната част на Донецка област, разширявайки натиска си към руската отбрана на южния фронт. Но украинската армия има големи проблеми с напредъка, особено на източния фронт, тъй като се натъква на силно минирани райони.

"Анализаторите трябва да бъдат по-предпазливи в своите прогнози и далечни прогнози“, заяви Кулеба в интервюто.

"Няма нужда да доказваме нищо; нашият успех ще възнагради оптимистите, докато съсипва репутацията на съмняващите се“, заяви той.

"Това, от което се нуждаем обаче, са повече дългосрочни способности, за да постигнем по-краткосрочни резултати“, отбеляза още Кулеба.

Украинският президент Володимир Зеленски беше в Швеция в събота за разговори относно такива способности - по-специално шведските изтребители Gripen. Това последва новината в петък, че Нидерландия и Дания са получили одобрение от САЩ да изпратят изтребители F-16 в Украйна.