На 8 ноември Европейската комисия ще публикува доклад, в който ще оцени напредъка на Украйна към членство в Общността. Източници на Reuters разкриват, че в текста ще бъде препоръчано Украйна да се приближи една стъпка по-близо до членство в Блока – желана стъпка за Киев на фона на войната с Русия, която продължава вече близо две години.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще представи доклада в сряда, но при посещението си в Киев в събота тя вече похвали Украйна за постигнатия напредък, припомня агенцията.

Въпреки това обаче Украйна ще трябва по-специално да засили борбата с подкупите и да одобри реформа за защита на правата на малцинствата.

Докладът и препоръките на председателя на Европейската комисия ще послужат като основа за приемането на ключово решение на срещата на върха през декември относно началото на официалните преговори за членството на страната в ЕС.

По време на посещението си в Киев на 4 ноември Фон дер Лайен похвали Украйна за нейния напредък и добави на пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски, че страната води екзистенциална война, като в същото време се стреми към провеждането на дълбоки реформи. В този контекст тя акцентира върху реформите на украинската съдебна система, противодействието на олигарсите и борбата с прането на пари.

Фон дер Лайен също така изрази увереност, че Украйна скоро ще завърши оставащите стъпки - свързани с борбата с корупцията и защитата на правата на малцинствата - и ще продължи напред по пътя към ЕС.

На свой ред Зеленски увери, че Украйна ще изпълни условията, а положително решение от ЕС ще даде на страната нова мотивация. Държавният глава също отбеляза, че присъединяването на Украйна към ЕС ще укрепи не само Киев, но и Брюксел.