Украйна може да получава до 15 милиарда долара (27.17 милиарда лева) доходи от замразени руски активи всяка година, пише Украинская правда.

Това е заявил заместник-началникът на кабинета на президента на Украйна Ростислав Шурма на научно-практическа международна конференция, посветена на механизма на компенсации, в Института по международни отношения на Киевския университет "Тарас Шевченко".

"Първата задача не е да получите самите активи, а да получите доход от замразените руски активи. Защото самите приходи при днешното ниво на лихвените проценти в света могат да достигнат 15 милиарда долара годишно“, е заявил той.

Шурма е отбелязал, че тези приходи могат временно да бъдат добра опора за държавния бюджет, финансиране на икономиката и гражданите, докато продължава борбата срещу руската агресия.

"Но, разбира се, нашата максимална задача е да получим всички руски активи, суверенни активи, активи на олигарси, за да компенсираме всички щети, причинени на нашата държава от Руската федерация. И ще работим активно върху това", е подчертал Шурма.

На 12 декември Европейската комисия одобри предложението за законодателен акт относно използването на приходите от замразени руски активи за възстановяването на Украйна.