Украинският външен министър Андрий Сибига иска помощ от Румъния. Той отправя молба към Румъния да сваля руски безпилотни самолети, които навлизат в румънското въздушно пространство и често се насочват в украинското въздушно пространство, откъдето атакуват граждански или военни обекти, предава румънската Mediafax.

След среща с румънския си колега Луминица Одобеску в Букурещ, Сибиха поиска Румъния да свали руски дронове, които се доближават до румънското въздушно пространство.

"Румъния не е постигнала никакъв напредък в създаването на правна рамка за свалянето на тези безпилотни летателни апарати, въпреки че преди няколко седмици не по-малко от три такива руски системи са нарушили въздушното пространство на Румъния" се посочва в публикацията.

Как едно такова решение в Букурещ би помогнало на Украйна?

"Русия използва въздушното пространство на съюзниците си и косвено румънското въздушно пространство, за да атакува Украйна. Дроновете се отправят към Украйна, където атакуват военни или граждански цели. Румъния пряко би помогнала за защитата на тези цели в Украйна от руски атаки. Подобно решение би изпратило послание към Русия, че Украйна не е безпомощна и че съюзническите държави не се страхуват от Москва. На другия полюс са по-малко приятните последици - евентуално руско нападение срещу съюзническа държава.