Инвазията на Русия причини огромни трудности в Украйна и десетки хиляди войници и цивилни страдат от наранявания и посттравматично стресово разстройство. На този фон страната е готова да легализира медицинската марихуана още този месец в опит да предложи на своите ветерани някаква потенциална помощ, пише Bloomberg.

Дискусиите в Украйна за канабиса се ускориха след началото на войната и достигнаха кулминация през юли, когато националният парламент при първоначално гласуване прие законодателство, което го разрешава за медицински цели.

Окончателното обсъждане на законопроекта може да се проведе на следващото заседание на парламента, разкри ръководителят на здравната комисия Михайло Радуцки пред Bloomberg в телефонно интервю. Това заседание е насрочено за началото на ноември, казаха двама депутати. Точният график на парламентарните заседания не се оповестява публично от съображения за сигурност. Един от народните представители разкри, че законодателството може да бъде одобрено този месец.

Обществената подкрепа за инициативата е разделена, като 37% са "против“ и 35% са "за“, според проучване от юли на базирания в Киев Център Разумков. Маржът на грешка е 2,3%.

Имаше обратна реакция сред някои законодатели. Законопроектът първоначално беше одобрен с 268 гласа "за" - тясна победа в 450-местния парламент. Противниците включват фракцията, ръководена от бившия премиер Юлия Тимошенко, която твърди, че медицинският канабис ще предизвика неконтролирано производство и потребление. Нейната група призовава за референдум на избирателите по въпроса.

Законопроектът има подкрепата на управляващата партия "Слуга на народа", която обаче има най-голямо присъствие в парламента. Най-важното е, че идеята има подкрепата на президента Володимир Зеленски.

"За да могат нашите граждани да издържат на болката, стреса и травмата от войната, трябва най-накрая основателно да легализираме лечението, основано на медицински канабис, за всеки, който се нуждае от него“, заяви той пред законодателите през юни.

В интервю Олга Стефанишина, член на здравната комисия на парламента, разясни, че законопроектът "е особено важен сега, когато страната ни е в активна фаза на войната, за облекчаване на болката от бойни наранявания и за подобряване на психологическото състояние във време, когато много на украинците са стресирани“.

Въпреки че много украинци, страдащи от тревожност и други заболявания, разчитат на канабис, за да си осигурят някаква помощ, все още има значителни противоречия относно това дали марихуаната всъщност е добро лечение. Някои проучвания показват, че тревата може просто временно да обезболи травматичните емоции и че може да има неблагоприятни странични ефекти - или дори да бъде вредна, ако се използва за дълъг период от време. През 2019 г. Американската психиатрична асоциация взе изявление срещу него за тази употреба, позовавайки се на липса на надеждни изследвания. Въпреки това употребата на медицински канабис от ветераните често се изтъква като аргумент за лобиране за легализация в САЩ.

Ако бъде одобрен, украинците с лекарско предписание ще могат да купуват марихуана шест месеца след влизането на закона в сила. Използването за развлечение няма да бъде разрешено, а производството ще бъде строго контролирано от правителството.

Не е изненадващо, че бойните ветерани се очаква да съставляват голям процент от потребителите. Броят на украинците, участващи във войната срещу Русия, може да достигне до 4 милиона, или около 10% от общото население, според РБК-Украйна, която цитира оценки на Юлия Лапутина, министър на страната по въпросите на ветераните.

Виктория Романюк, заместник-ръководител на неправителствената група Athena: Жените срещу рака, каза, че харесва проектът, който се обсъжда като цяло, но би предпочела повече опции, които биха разширили достъпа до марихуана.

"Отзивите от членовете на нашата организация, които са избягали от страната поради войната и са имали достъп до лекарства на базата на марихуана в чужбина, са положителни“, заяви тя в интервю, добавяйки, че канабисът им е помогнал, като облекчава гаденето и безсънието и предлага успокоение на болката. "Това лечение трябва да бъде достъпно за онези, които са останали в Украйна, тъй като е твърде много за хора, които едновременно страдат от рак и война“.

Тарас Гаевич, 36-годишен младши сержант, който се бие с руските войски и подкрепя законопроекта, призова депутатите да го одобрят бързо.

"Ако не бъде прието, мисля, че ще бъде проблем за войниците и по този начин за цялото общество, ако не успеят да получат това лечение“, заяви той.