Украйна ще покани повече от 160 държави на първата глобална среща на върха за мира, която ще се проведе в Швейцария. Това обяви ръководителят на президентската администрация в Киев Андрий Ермак, съобщава Укринформ.

"Първата учредителна среща на върха за мира ще се проведе в Швейцария в близко бъдеще. Към днешна дата са подготвени покани и ще бъдат изпратени до повече от 160 държави. Нашият екип работи много усилено заедно с швейцарците, за да подготви това голямо международно събитие“, увери Ермак.

По думите му на форума от изключителна важност ще бъдат отделните срещи между лидерите на различни държави, на които би могло да се утвърдят решения, обсъдени преди това на ниво посланици и съветници.

"Различни държави ще се съберат на масата. Те имат различни мотивации и различни мнения за това как да сложат край на тази война, как да се върнат към стабилен и справедлив мир. Но в какво са обединени? Всички те уважават нашата независимост, всички те уважават нашата териториална цялост в рамките на международно определените граници от 1991 г.одина и всички те уважават нашия суверенитет. Освен са готови да участват под различни форми, за да гарантират, че всичко това ще бъде възстановено“, поясни Ермак.

Той допълни, че се работи активно по заключителния документ от първата по рода си среща.

Освен това в рамките й ще бъде разработен съвместен план за противодействие на кризите, възникнали в резултат на военните действия.

Ермак подчерта, че Русия няма да бъде поканена на форума. Представители на Москва обаче може да бъдат поканени на втора такава глобална среща – "в случай че някой там, който по това време ще представлява страната агресор, иска наистина край на тази война и връщане към справедлив мир“.