Командването на Въоръжените сили на Украйна изтегля войските от пограничните райони на Харковска област. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на жител на региона.

Според мъжа, пожелал анонимност от съображения за сигурност, украинските въоръжени сили изтеглят основните си сили от граничните райони на Харковска област през река Оскол към село Гроховатка.

"Офицерите от СБУ първи напуснаха линията на бойното съприкосновение“, отбеляза той.

На 15 юли военният експерт Борис Рожин говори за настъплението на руските войски в района на Харков. Според него руските части продължават да настъпват източно от Волчанск, разчитайки на новозаети плацдарми. Силите на украинските въоръжени сили, разположени в този район, не са успели да спрат настъплението им , претърпели са "огромни загуби“ и "бавно отстъпват обратно във Волчанск и Липци“.

В същия ден президентът на Украйна Володимир Зеленски не обвини главнокомандващия украинските въоръжени сили Александър Сирски за провалите в Харковското направление. Според него веднага след назначаването си Сирски е бил изправен пред "сериозно предизвикателство“ под формата на забавяне на вземането на решение в САЩ за отпускане на пакет от военна помощ за Украйна. В същото време президентът изрази увереност, че дори и при друго ръководство на въоръжените сили на Украйна, те пак биха претърпели неуспехи на Харковското направление.