На 26 август корабът за насипни товари PRIMUS е напуснал пристанището на Одеса с директен курс към порта на Варна в България, информира украинското издание "Суспильне“.

Това съобщи Андрий Клименко, ръководител на проекта Черноморски институт за стратегически изследвания.

"Пристанището на местоназначение е BG VAR VARNA. Очаквано време на пристигане ETA: 2023-08-27 13:00 LT (UTC +3)“, се казва в съобщението.

На 16 август първият кораб - контейнеровозът JOSEPH SCHULTE под флага на Хонконг - напусна пристанището на Одеса през временния коридор. На 18 август той пристига в Истанбул.

Както "Фокус“ вече съобщи, САЩ и Украйна пуснаха свой собствен "зърнен коридор“ в Черно море край бреговете на България и Румъния и през Босфора.

Вниманието на разузнаването на ВВС на САЩ и ВВС на НАТО е изцяло приковано към контрола на този коридор. Един P-8A, три MQ-9A Reaper и един E-3A AWACS патрулират постоянно над устието на река Дунав и крайбрежието на Румъния и България.

Новият маршрут по примера на Joseph Schulte е изцяло работещ. Корабите плават покрай териториалните води и в случай на приближаване на руския флот могат лесно да влязат в пристанищата Констанца, Варна и Бургас, без особено да се притесняват от евентуална проверка.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с министър-председателя на България Николай Денков, за да обсъдят коридора в кулоарите на срещата на върха Украйна-Западни Балкани, проведена в понеделник в гръцката столица Атина, съобщи CNN.

Двамата лидери "обсъдиха сътрудничеството news pic 2
©
между черноморските държави за осигуряване на устойчива сигурност в Черно море и функционирането на "зърнения коридор“ по алтернативни начини“, съобщиха от кабинета на Зеленски.

Едновременно с това се разбра, че Украйна преговаря с някои от най-големите застрахователни компании в света за покриване на корабите, пътуващи до и от нейните пристанища на Черно море - решаваща стъпка към пълното възобновяване на жизненоважния износ на зърно.

Тези събития идват след оттеглянето на Русия от Черноморската зърнена инициатива миналия месец, което застрашава безопасното преминаване на кораби, превозващи зърно до и от украинските пристанища.

Москва вече предприе и аткивни военни действия за пресичане на износа, като бомбардира украинските и черноморските пристанища на Украйна и в един случай изпрати хеликоптер на борда на турския сухотоварен кораб "Шюкрю Окан", плаващ под флага на Палау с курс към Измаил.