На 5 декември 2023 г. посолството на Украйна в Сърбия е изпратило официална протестна нота до Министерството на външните работи на Република Сърбия, в която обяснява искането си за отмяна на дейността на представителството на обществената организация на Виктор Медведчук "Другата Украйна", предаде Danas.

В документа дипломатите аргументират позицията си с разпоредбите на член 29 от сръбския Закон за търговските дружества.

Този закон не допуска използването на името на държава в официалното наименование на юридическо лице без разрешението на съответната чужда страна.

В същото време украинските дипломати обясняват, че ликвидирането на клона на обществената организация на Виктор Медведчук вече е в правната сфера, но този въпрос има и политически аспект.

"Сърбия е страна кандидат за членство в ЕС, която заедно с още 140 страни по света осъдиха кървавата война срещу Украйна, обявявайки Русия за страна агресор. Тъжно е да се отбележи, че опитите на определени политически сили да реализират антиукраински сценарий, да насърчат разпространението на мръсни провокации от страна на кръстника на международния престъпник Путин, продължават", се посочва в отговора на украинското посолство до Danas.

В същото време представителят на "Другата Украйна" в Сърбия Драган Станоевич заявява, че създаването на неговата организация отговаря на изискванията на сръбското законодателство.

Виктор Медведчук е кръстник на руския президент Владимир Путин и основател на вече забранената в Украйна партия "Опозиционна платформа - за живот" ОПЗЖ. Още преди началото на пълномащабното нахлуване на Руската федерация той беше заподозрян в държавна измяна, припомня РБК-Украйна.

Виктор Медведчук беше под домашен арест до февруари 2022 г., но след това избяга. СБУ задържа Медведчук през април миналата година, а през септември той беше разменен за украински военни, защитавали Мариупол. По-специално, на командирите на "Азов", които защитаваха "Азовстал".

Съпругата на Виктор Медведчук Оксана Марченко също избяга в Русия и сега е там. Тя е замесена в няколко нашумели дела в Украйна.