Украйна има планове за износ на зърно през инфраструктурата на Европа чрез железопътен и автомобилен транспорт, както и да увеличи износа през р. Дунав. Това посочва украинската зърнена асоциация, цитиран от Европейская правда.

"Украйна вече може да изнася около 2 милиона тона зърно и масло всеки месец през дунавските пристанища. Надяваме се, че в следващия месец ще постигнем увеличение от 3 милиона тона", е посочил президентът на асоциацията Микола Горбачов.

Има също планове за износ на зърно през инфраструктурата на Европа чрез железопътен и автомобилен транспорт.

"Това позволява на Украйна да изнася около 3,5 милиона тона на месец. И в близко бъдеще, с подобрение, износът ще възлиза на 4,5 милиона тона всеки месец", е отбелязал той.

Президентът на UZA е подчертал, че за Украйна е изключително важно да се реши въпросът с намаляването на разходите за логистика.

"Ако не направим (логистиката) по-евтина за нашите земеделски производители, които работят без никакви субсидии, те могат да намалят посевните площи за следващия сезон. В този случай няма да имаме проблем: Украйна ще има зърно, но светът ще остане без украинско зърно", е отбелязал Горбачов.

Той е изразил увереност, че международната общност "трябва да намери начини и механизъм за въздействие върху Русия, за да не спира "зърнената инициатива" и Украйна да продължи да храни света".

Горбачов е припомнил, че преди войната Украйна е превозвала 7 милиона тона зърно на месец, само през черноморските пристанища и, разбира се, "все още не е достигнала необходимите параметри“.

Според него развитите страни ще платят за неспособността на Украйна да изнася зърно с хранителна инфлация, а развиващите се страни няма да имат възможност да купуват "такива бижута като царевица и пшеница".