Повече от 800 единици руско движимо имущество се планира да бъдат принудително конфискувани в Украйна, като съответният проект на указ на президента на Украйна Володимир Зеленски е одобрен от правителството на страната, съобщава Экономическая правда.

"Правителството одобри проекта на указ на президента на Украйна за изпълнение на решението на Националната служба за сигурност на Украйна за принудително изземване на имуществото на държавата-агресор и нейните жители".

"Извършена е значителна работа по проверка на активи, собственост на руската федерация на територията на Украйна.Обърнахме специално внимание на доказателствената база - Украйна трябва да има безупречни правни позиции в случай, че агресорът сезира международните съдебни органи. Движимото имущество – вагони, камиони, специална техника – ще работи за икономиката на Украйна или ще укрепва отбранителната способност на страната ни на фронта“, посочва в изявление Юлия Свириденко.

Според предвиденият закон ще бъдат конфискувани:

около 500 вагона, платформи, цистерни и др.;

нефтен танкер;

повече от 300 камиона и леки автомобили;

камиони цистерни;

строително оборудване;

авиационни двигатели.

Също така ще бъдат изтеглени 7 МиГ-25 от ВВС на Русия в неработно състояние, които ще бъдат използвани за резервни части за украински бойни самолети.

"Съгласно закона "За основните принципи на принудителното отчуждаване в Украйна на обекти на правата на собственост на Руската федерация и нейните жители“, принудителното отчуждаване на обекти на права на собственост на Руската федерация и нейните жители в Украйна се извършва без всякакви обезщетения“, обясняват от Министерството на икономиката.