Украйна има план за победа, който ще предаде на САЩ до есента. Това обяви президентът на страната Володимир Зеленски на форума "Украйна 2024. Независимост“, съобщава изданието "Страна.ua“.

По думите му Курската операция е един от компонентите на този план. Вторият е "стратегическото място на Украйна в инфраструктурата за сигурност на света“. Третият е "мощен пакет за принуждаване на Русия да прекрати войната по дипломатически път“. Четвъртият компонент е икономически, допълни Зеленски.

"Първо ще представя този план на президента на САЩ, успехът ще зависи от него, дали ще ни дадат това, което е в плана, или не“, подчерта държавният глава на Украйна.

В Киев планират да покажат плана не само на настоящия президент на САЩ Джо Байдън, но и на кандидатите за президент Камала Харис и Доналд Тръмп.

По-рано изданието Politico съобщи, че властите на Украйна подготвят да предадат на САЩ списък с цели на територията на Руската федерация, които да бъдат поразени при евентуална отмяна на ограниченията за използване на оръжията, предоставени от Запада на страната.