На 7 октомври Украйна и Япония започнаха първия кръг от преговори за гаранции за сигурност. Това съобщи РБК-Украйна, позовавайки се на изявление на украинската президентска канцелария.

"По нареждане на президента на Украйна и ръководителя на канцеларията на президента на Украйна започна първият кръг от преговори с Япония относно двустранно споразумение за гаранции за сигурност, както е предвидено в Съвместната декларация за подкрепа на Украйна“, се посочва в изявлението.

Украинският преговорен екип бе ръководен от заместник-началника на канцеларията на президента на Украйна Игор Жовква.

"Япония стана четвъртата страна след САЩ, Великобритания и Канада, с която Украйна започна съответни преговори“, допълват от кабинета.

Тези двустранни гаранции за Украйна са продължение на значителната несмъртоносна, хуманитарна и финансова помощ, която Япония предостави на страната от началото на пълномащабната руска инвазия.

Днес страните се договориха за по-нататъшна координация и съгласуваха план за двустранни преговори до края на тази година.

Гаранции за сигурност на Украйна

Украйна многократно е настоявала за необходимостта от създаване на гаранции за сигурност, които ще помогнат за предотвратяване на повторна инвазия на Русия, преди страната да стане член на НАТО.

Страните от Г-7 вече подписаха декларация за гаранции за сигурност. Към него се присъединиха и други държави.

Както заяви украинският президент Володимир Зеленски, Киев ще сключи първите двустранни споразумения за гаранции за сигурност със своите съюзници до края на 2023 г.