Украйна и Полша се договориха за мерки за частично деблокиране на границата, предава РБК-Украйна, като се позовава на пресслужбата на Министерството на развитието на общностите, териториите и инфраструктурата на страната.

Във Варшава е проведена среща между заместник-министъра на развитието на общностите, териториите и инфраструктурата на Украйна Сергей Деркач и държавния секретар на Министерството на инфраструктурата на Полша Рафал Вебер, председателствана от Ядвига Емилевич, правителствен комисар по въпросите на полско-украинското сътрудничество за развитие и с участието на Министерството на финансите и Министерството на вътрешните работи на Полша.

По време на срещата страните се договориха за редица мерки, по-специално:

Отваряне на ГКПП Угринов-Долгобичов за преминаване на празни камиони за увеличаване на граничния капацитет и намаляване на натоварването на други ГКПП;

Създаване на отделни пропуски за празни МПС на ГКПП "Ягодин - Дорогуск" и "Краковец - Корчева". Именно на тези контролно-пропускателни пунктове има физически ленти за празни превозни средства директно на контролно-пропускателния пункт от украинска и полска страна;

Стартиране на пилотен проект с регистрация непосредствено преди преминаване на границата на ГКПП "Нижанковичи - Малховице" за период от един месец;

Въпросът за премахване или промяна на клаузата за "безвизов транспорт“ не е бил обсъждан.

Полските протестиращи настояват "Угринов - Долгобичов" и "Нижанкович - Малховице" да работят само за превози, регистрирани в ЕС. Позицията е неприемлива за Украйна, тъй като представлява дискриминация спрямо други страни.

"Последното бе потвърдено по време на среща на Координационната платформа Украйна-Полша-ЕС с участието на ръководството на Дирекцията за транспорт и мобилност на Европейската комисия (DG MOVE) на 30 ноември“, добавят от пресслужбата.

Междувременно се работи за решения, които ще разрешат ситуацията с опашките на границата и ще намалят напрежението по отношение на автомобилния транспорт.

"Ключовите моменти са подобряване на капацитета на съществуващите ГКПП, по-специално ефективността на фитосанитарния и други видове контрол, за спазване на меморандумите, регулиращи броя на камионите, допускани през границата. Говорим и за разработването на План за действие за развитието на украинско-полските контролно-пропускателни пунктове“, поясняват още в разпространения текст.