Представители на Украйна и Италия са започнали преговори за сключване на двустранно споразумение за гаранции за сигурност на Киев, съгласно съвместната декларация на страните от Г-7, постигната през юли тази година, предава РБК-Украйна, като се позовава на пресслужбата на канцеларията на държавния глава на страната Володимир Зеленски.

Съобщава се, че украинската група за преговори е ръководена от заместник-ръководителя на президентската канцелария Игор Жовква.

"Украйна вече започна двустранни консултации с всички страни от Г-7, включително Италия. Именно Италия ще председателства Г-7 през следващата година. Оценяваме значителния принос на нашите италиански приятели за защитата на Украйна и подхода към обща победа. Предоставянето от Италия на гаранции за сигурност на Украйна ще бъдат важна стъпка за приближаване на държавата ни към членство в ЕС и НАТО“, подчерта Жовква.

Събеседниците са обсъдили и подходи към съдържанието и формата на предстоящото двустранно споразумение, а също така са договорили график за по-нататъшна комуникация.