Украйна и Европейският съюз подписаха споразумение за сигурност в четвъртък, 27 юни. Споразумението е подписано в кулоарите на срещата на върха на лидерите на ЕС, предаде украинският Канал 24.

Преди подписването на споразумението председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви: "Днес ще можем да подпишем двустранно споразумение за сигурност с Украйна, което е много важно, защото с него ще изпратим послание, че възнамеряваме да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо".

Мишел също така приветства започването на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС. Според него това е допълнителна стъпка, показваща ангажираността на украинците, лидерството и политическата воля за присъединяване към ЕС.

Председателят на Европейския съвет също така подчерта, че ЕС ще подкрепи Украйна не само военно, но и финансово.

"Решихме да насочим приходите от замразените активи, като вземем важни решения на равнище ЕС. Това означава, че през следващите седмици и месеци първото отпускане на средства ще бъде конкретно и ефективно. Работим също така с партньорите от Г-7 за предоставяне на допълнителни 50 млрд. евро (99.45 млрд. лева)", добави Мишел.

Подписването на споразумението за гаранции за сигурност между Украйна и ЕС е коментирано и от Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел. Той отбеляза, че Европа трябва да навакса изгубеното време в областта на отбраната, като добави, че това няма да е лесно.

Украйна е подписала споразумения за гаранции за сигурност с почти 20 държави. Сред тях са САЩ, Германия, Обединеното кралство, Франция, Дания, Нидерландия и Норвегия.