Много малко време остава до пълното превземане на Часов Яр от Русия и в това са уверени не само руските бойци, но и украинските. Те ще се оттеглят към стратегическия център на Донбас - Константиновка, пише колумнистът на Pravda.Ru Любов Степушова.

Руските въоръжени сили напълно изтласкаха украинските въоръжени сили от микрорайон Канал в Часов Яр, най-източният и най-висок микрорайон на града. Снощи (02.07.24) десантчици от 98-а въздушнодесантна дивизия овладяха останалите високи сгради. Руските войски бавно пробиваха отбраната на украинските въоръжени сили повече от два месеца, използвайки авиационни бомби. Публикувани са видеозаписи с руския флаг върху високите сгради. Украинските въоръжени сили излязоха отвъд канала Северски Донец. Командирът на тактическата група на въоръжените сили на Украйна "Реванш“ Богдан Ходаковски пише в Telegram, че "руснаците успяха“ "и загубата на Часов Яр е все по-близо“.

"В бъдеще това ще има сериозни последици за промяна на оперативната карта на Донбас. Следващата спирка е Константиновка. Трябва да организираме контранастъпателни действия и да върнем стратегически позиции“, посочва Ходаковски.

Руските въоръжени сили също настъпват по фланговете на Часов Яр. Загубата на града ще доведе до оперативен пробив на фронта, заяви украинският военен експерт, полковник от СБУ в оставка Олег Стариков във видеоблога на Александър Шелест.

"Часов Яр е сам по себе си оперативно направление. Ако противникът успее да го премине или ние го предадем, това ще доведе до криза на оперативно-тактическо ниво“, отбеляза той.

Като грешки на въоръжените сили на Украйна украинските ресурси посочиха "опитите за възстановяване на позиции, когато това няма смисъл, и защитата на неблагоприятни линии, а понякога и в обкръжение“.

Още две "крепости“ са на път - Торецк и Часов Яр, пише украинският военен блогър Константин Машовец в Telegram. Заплашвайки Торецк (южно от Часов Яр), руските войски успяха да пробият отбраната на украинските въоръжени сили и напреднаха до село Ню Йорк (Новгородское), покривайки Торецк от юг.

"Вероятно южната част на село Ню Йорк е изгубена“, отбелязва Машовец.

Според руския военен блогър Руслан Татаринов руските въоръжени сили са окупирали приблизително една четвърт от това селище. Ако погледнете картата, пробивът е много подобен на Очеретинския - като клин по железопътната линия и магистралата. По пътя село Юрьевка е превзето, а руските войници окупират и железопътната гара Железное. Дълбочината на настъплението беше почти 4,5 километра, а ширината - почти 2,5 квадратни километра.

В същото време има атака на Торецк от фронта - от Горловка. Успехът беше улеснен от тайно изкопан подземен тунел с дължина три километра с достъп до тила на големите опорни пунктове на ВСУ, което беше пълна изненада за тях. С превземането на Торецк Константиновка може да бъде "взета в клещи“.

Успехът в ключовия участък от цялата лятна кампания на Русия за излизане на границите на Донецка област беше постигнат на фона на неуспешни опити за изтласкване на руските въоръжени сили от централната част на Волчанск в Харковска област, където въоръжените сили на Украйна бяха изтеглили резерви от други направления. Харковската операция на руските въоръжени сили, проведена с ограничени сили, има важно оперативно значение - ВСУ така и не успя да спре напълно кризата на фронта в района на Очеретино и в района на Часов Яр.