В Украйна, дори преди края на войната, вероятно ще бъде открито едно от гражданските летища, пише "Украинская правда“. Тази възможност беше обявена от ръководителя на президентската канцелария Андрей Йермак по време на реч в Института Хъдсън в рамките на пътуването му до Съединените щати.

Йермак не посочи летището или конкретна времева рамка за отварянето му.

В същото време, според източници на УП, става дума за един от градовете в Западна Украйна. Те се готвят да отворят летището преди края на войната.

В речта си Йермак се спря и на въпроса за укрепването на украинската ПВО.

"Украйна се нуждае от надежден чадър. Ние вече работим върху това с нашите партньори", заяви  той. "Това е знак, че наближава повратна точка във войната. Следващата година ще бъде решаваща в това отношение", подчерта Ермак.

Полетите на гражданската авиация в Украйна бяха напълно затворени на 24 февруари 2022 г.

По-рано летищата в Киев, Лвов, Одеса и Ужгород бяха посочени сред възможните градове, от които могат да се отворят полети.

Ryanair, в частност, обяви готовността си да възобнови полетите. Освен това, според компанията, първите полети от Украйна най-вероятно ще бъдат пуснати преди края на 2023 г. от три града.

Също така полската LOT и украинската авиокомпания Air Ocean Airlines обявиха готовност да възобновят полетите си до Украйна. В същото време последната е забелязана да провежда дейности на летището в Ужгород.

В същото време през лятото украинските ВВС бяха скептични по отношение на изявленията за възможността за възобновяване на полетите на гражданската авиация в Украйна преди края на войната.

А международното летище Бориспол е готово да започне да приема самолети не по-рано от месец след края на войната.

Припомняме също, че миналата седмица Русия изстреля балистична ракета "Искандер М" в района на летище Бориспол. Ракетата е свалена от системата за ПВО. Отломки обаче паднаха върху няколко жилищни сгради.

През август пътнически самолет от Норвегия прелетя над Украйна, въпреки затвореното въздушно пространство.