Производството на оръжия в Украйна се е утроило през последната година на фона на значително засилване на ролята на частните компании в местния военно-промишлен комплекс, предава УНИАН. Темата е била обсъдена в хода на среща между президента на страната Володимир Зеленски с ръководители и служители на държавни и частни компании от военно-промишления комплекс.

"Има много значително увеличение в производството на боеприпаси, по-специално за артилерия. Украйна на системно ниво развива производството на такива изключително необходими неща като боеприпаси за дроновете родно производство. Има и важни резултати в производството на нашите ракети. Количествените и качествените показатели за ракетите вече са по-осезаеми“, е подчертал държавният глава на Украйна, според изявление, разпространено от пресслужбата му.

По думите на Зеленски Украйна трябва да стане толкова силна и ефективна, че Русия да разбере, че на всеки удар ще има отговор. И за това, според Зеленски, е необходимо да се създаде достатъчно производство на местни оръжия.

В същото време той отбелязва, че смята за правилно държавните компании да се конкурират при равни условия с частните предприятия в името на качеството и скоростта на производството на украинско оръжие.

"Делът на частните компании в нашия отбранителен комплекс непрекъснато расте. Вече четири от пет компании от отбранителната индустрия са частни и ние трябва да увеличим използването на тази сила, една от основните сили на човешката природа - силата на предприемачество. Без това е просто невъзможно ВПК да се развива бързо“.

Президентът на Украйна уверява, че държавата се опитва да опрости максимално всички бюрократични процедури за производителите на оръжие - от вноса на компоненти до процедурата за разрешение за експлоатация. Работи се и по осигуряване на финансиране за дългосрочни договори.

Освен това той добавя, че отбранителният комплекс на Украйна ще стане част от международната отбранителна система и вече има споразумения с редица водещи държави и компании в света за съвместно производство. "Ще има повече такива споразумения, повече интеграция на нашите и световните способности, нашето производство и производството на водещи страни“, обобщава Зеленски.