Украинските военни твърдят, че кадрите, споделени от Русия, показващи нападение срещу летище Долгинцевo с ракети "Искандер-М" и атаката по район "Южен" в Одеса, всъщност показват удар по макети на военни самолети, пише Sky News.

Военновъздушните сили на Украйна твърдят, че са измамили руските сили да ударят макетни версии на военни самолети и системи за противовъздушна отбрана.

Командирът на военновъздушните сили Микола Олешчук заяви в канала си в Telegram, че макети са били поставени на летище близо до централния украински град Кривой Рог и район на черноморското пристанище Одеса.

Той сподели видеоклип, заснет от руски разузнавателен дрон, на който според него се вижда как руски ракети "Искандер" атакуват макетите.

В четвъртък (4 юли) руското министерство на отбраната сподели подобни кадри в канала си в Telegram и заяви, че е използвало ракети "Искандер", за да унищожи украински изтребител Миг-29 на летище Долгинцево.

Олешчук написа: "Личният състав на военновъздушните сили проведе мерки за пасивна отбрана!

"Благодаря на всички, които помогнаха с висококачествените макети на самолети и ЗРК. Сега врагът разполага с по-малко ракети "Искандер" и ще бъдат доставени още макети.

"Разбира се, и ние, и противникът имаме загуби на техника и хора. Но нито една от страните не говори за това публично. Ясно е защо!"

Украйна рядко споделя подобна информация, пише британската медия, но командирът на военновъздушните сили заяви, че я е направил публична "по изключение, за да покаже на обществеността, че не всичко е ясно".