“Нашата страна би искала Турция да се присъедини към санкциите срещу Москва и да ограничи сътрудничеството си с Русия. Но Турция като суверенна държава сама трябва да реши как да постъпи по този въпрос и ние ще се отнесем с уважение към него".

Това казва посланикът на Украйна в Анкара Васил Боднар в интервю пред турското издание Т24.

Той подчертава изключителния принос на турската страна като посредник в процеса на преговорите между Русия и неговата страна, за което са й признателни.

"С позицията, която Турция поддържа в настоящата криза, тя може да допринесе за постигане на мир в региона много по-бързо от която и да е друга страна. Защото Турция има както контакт с Русия, така и тясно стратегическо партньорство с Украйна. Смятаме, че този процес – какъвто и да е форматът – трябва да продължи и Турция да замени Беларус. Защото Беларус е враждебна страна. Те подкрепят агресията, като позволяват на нахлуващите сили да използват тяхната територия и въздушно пространство. А в Турция, която е приятелска страна, има добра атмосфера и подкрепа за сключването на споразумение", казва украинският дипломат.

В същото време той посочва, че Украйна е обезпокоена от вероятността, че поради санкциите на западните държави срещу Русия е възможно руските олигарси безпрепятствено да прехвърлят бизнеса си в Турция, като надежден пристан за авоарите им.

“На всички наши съюзници ние казваме, че докато те продължават сътрудничеството си с Русия, тя ще продължава войната срещу нас. Западните страни приемат, че дават на Русия много повече пари за енергия, отколкото на Украйна за отбраната й“, казва Боднар.

По думите му, много скоро, като свърши войната, чуждестранни фирми ще имат възможност да участват в застрояването отново на Украйна.

“Очакваме, че турски фирми ще участват активно в тези процеси, както и западни компании. Но няма да допуснем фирми, които развиват бизнес в Русия".

Посочвайки, че в рамките на мирното споразумение Украйна е поискала от осем държави, включително Турция, да поемат ролята на гарант и да обещаят да защитят Украйна срещу потенциални атаки в бъдеще, той казва: "Tурция принципно се съгласи да бъде страна-гарант. Сега се осъществяват контакти относно обхвата на тази гаранция и се обсъжда коя държава какво може да направи. Ние не искаме гаранциите да са само на хартия."

В края на интервюто украинският посланик в Анкара изразява категоричното си убеждение, че днешните управляващи в Русия непременно ще бъдат подведени под отговорност.

“Русия неведнъж е извършвала военни престъпления. Но никога досега не са били наказвани за това. Поради тази причина ние ще започнем този процес и ще гарантираме, че ще накараме виновните да отговарят за действията си", казва с заключение украинският посланик.

Превод и редакция: БТА