Украйна вече е потопила една пета от Черноморския флот на Руската федерация. Това e съобщил анализаторът на Bild Юлиан Рьопке, предава УНИАН.

Той е отбелязал, че през пролетта на 2022 г. Черноморският флот на Руската федерация е имал над 70 кораба, а Русия го нарича "непобедим".

"Но след унищожаването на крайцера "Москва" флотът завинаги напусна бреговете на Украйна. Общо оттогава в открито море и на доковете са унищожени 13 кораба, както и щабът на Черноморския флот в Севастопол", е припомнил експертът.

Според него, след унищожаването на ракетния катер "Ивановец" в Крим от военноморски дронове, загубите на Черноморския флот на Руската федерация, съдейки по общия тонаж на корабите, вече са 20%.

На свой ред историкът Ян Берендс от "Европейския университет Виадрина" във Франкфурт  (Одер) е отбелязал: "ако погледнете историята, Русия не е видна военноморска сила".

"Силата на страната винаги е била нейната армия, а не нейният флот. Това важи и за Черно море, където самите те потопиха част от флота в Кримската война от 1854 г. и след революцията от 1918 г. Успехите на Украйна срещу военните кораби на Путин след 2022 г. илюстрират липсата на съвременни технологии и непрофесионализма на моряците", е коментирал експертът.