Пет попадения са регистрирани на територията на руското военно летище "Белбек“ на територията на Крим, съобщава "Украинская правда“. Говорител на украинските военновъздушни сили предупреди Москва, че могат да нанасят удари по военната инфраструктура на полуострова, защото имат определени средства за това.

"Методично, редовно нанасяме удари, намаляваме бойната им способност - можем да направим това сега, защото имаме някои инструменти. Разбира се, имаме нужда от повече. Нуждаем се от повече оръжия и съответно бихме искали да получим самолети от нашите партньори“, заяви говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат.

Той добави, че има различна информация относно унищожаването или повреждането на руска техника, но трябва да изчакаме както сателитни снимки, така и разузнавателни данни.

"Бих искал да видя повече авиационна техника (на руснаците) да бъде изведена от строя. (Но) руското присъствие в Крим намалява. Това не е за първи път. Нашите тактически авиационни пилоти прочистват Крим с крилати ракети, които нашите партньори ни предоставиха“, поясни Игнат.

Представителят на ВСУ припомни, че Русия използва активно около 5 летища в Крим за нападение срещу Украйна.

В същото време говорителят на оперативното командване "Юг" Наталия Гуменюк съобщи, че има 5 удара на летище Белбек:

"Самите окупатори вече признаха, че пет ракети са достигнали до територията на временно окупирания Крим, те дори идентифицираха местата, където това се е случило. И признаха, че не са имали време да разпръснат летателния състав,  по-специално самолетите, които бяха повредени в Белбек".

Тя също така добави, че колкото и системи за ПВО да донесат руснаците в Крим, всички те ще бъдат намерени и унищожени.

По думите й, по-специално неотдавнашното затваряне на Кримския мост е свързано с преориентирането на руската противовъздушна отбрана, но отбранителните сили "внимателно следят тези маневри“ и "разположението на противовъздушната отбрана по определен начин показва други обекти които заслужават внимание“.