Украински генерал потвърди пред американския телевизионен канал CNN, че страната е получила обещаните касетъчни боеприпаси от САЩ.

"Току-що ги получихме, все още не сме ги използвали, но те могат радикално да променят ситуацията [на бойното поле]“, заяви командирът на оперативно-стратегическата група войски "Таврия“ генерал Александър Търнавски в интервю с кореспондент на телевизията. CNN припомня, че миналата седмица държавният глава на САЩ Джо Байдън обяви, че е взел "трудното решение“ да одобри предаването на спорните боеприпаси на украинските военни.

 "Врагът също разбира, че с получаването на тези боеприпаси ние ще имаме предимство. Врагът ще отстъпи тази част от терена, където е възможно да се използват“, допълни Търнавски.

Медията подчертава, че досега няма потвърждение от други официални лица за пристигането на американските бомби в Украйна.

Висшето ръководство ще вземе решение за "районите , където може да бъдат използвани“ касетъчните боеприпаси, заяви още Търнавски, отбелязвайки, че "това е много мощно оръжие“.

Генералът подчерта ограниченията върху използването на снарядите, като припомни, че употребата им е забранена в гъсто населени райони, дори да са окупирани от руските сили. САЩ заявиха, че са получили писмени уверения от Украйна, че боеприпасите няма да бъдат използвани в райони с цивилни и че ще бъде проследено за евентуални операции по разминиране.

"Руснаците смятат, че ще го използваме на всички участъци от фронта. Това е много погрешно. Но те са много притеснени“, увери генералът от ВСУ.

САЩ заявиха, че решението да предоставят на Украйна касетъчни боеприпаси се дължи на ниските доставки на стандартни артилерийски снаряди на Киев. Предлагането им е "временно“, според съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

"След като достигнем ниво, при което единичното кръгово производство може да задоволи нуждите на Украйна, тогава няма да има нужда да продължаваме да предоставяме касетъчни боеприпаси“, обясни той във вторник.