Държавният бюджет на Украйна е получил безвъзмездна помощ в размер на 1,25 милиарда долара (2,28 милиарда лева) от Съединените американски щати. Парите ще бъдат изразходвани за заплати и социални помощи.мТова съобщава РБК-Украйна с позоваване на пресслужбата на Министерството на финансите на Украйна.

Украйна е получила безвъзмездните средства като част от проекта "Подкрепа на публичните разходи за осигуряване на устойчива публична администрация в Украйна. Той предвижда компенсиране на разходите на държавния бюджет в области, които не са свързани с отбраната.

"Безвъзмездното финансиране ще бъде насочено към възстановяване на разходите на държавния бюджет, а именно: изплащане на държавни социални помощи на семейства с деца, заплати на работещите в сектора на образованието, заплати на доставчици на медицински услуги по програмата за медицинска гаранция и др.“, поясняват от ведомството.

Министерството на финансите е заявило, че Украйна следи преведените средства заедно с международни компании.

Помощ за Украйна от САЩ



САЩ предоставят финансова помощ на Украйна от началото на пълномащабното нахлуване на Русия. По-специално тази година страната вече е получила 6 милиарда долара (10, 94 милиарда лева) безвъзмездни средства.

Освен това Белият дом продължава да предоставя военна помощ на Украйна. По-рано е съобщено, че Вашингтон ще обяви предоставянето на нови оръжия като част от друг пакет. Той ще включва ракети Zuni, противовъздушни ракети Avenger и други.