Украйна ще започне работа по нов временен корабен маршрут за безопасен износ на зърно, след като Русия се оттегли от черноморската инициатива. Това съобщи Reuters в сряда, позовавайки се на писмо от първия заместник-министър за развитието на общностите, териториите и инфраструктурата на Украйна Василий Шкураков до Международната морска организация на ООН.

Според документа киевските власти "решиха да създадат препоръчителен морски маршрут на временна основа“. "Целта му е да отблокира международното корабоплаване в северозападната част на Черно море", казва Шкураков. В писмото се посочва, че този маршрут ще води до териториалните води и изключителната морска икономическа зона на Румъния.

На 17 юли президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че е изпратил официални съобщения до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и турския президент Реджеп Тайип Ердоган с предложение за продължаване на зърнената сделка или нейния еквивалент в тристранен формат без участието на Руската федерация.