Украйна е избрана за член на Съвета наблюдателите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), се посочва в изявление на ядрения надзор на ООН, съобщи CNN.

Новоизбраните 11 държави в 35-членния съвет са Алжир, Армения, Бангладеш, Буркина Фасо, Еквадор, Индонезия, Южна Корея, Нидерландия, Парагвай, Испания и Украйна, се посочва в изявлението.

МААЕ многократно е изразявала загриженост относно безопасността на украинската атомна електроцентрала "Запорожие", която се държи от руските сили, но се експлоатира предимно от украинска работна сила. Обстрелът около централата, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, породи опасения за ядрена катастрофа.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че позицията в борда ще даде на Киев "реални възможности" да влияе върху решенията, "които са задължителни за всички членове на МААЕ и за цялата международна общност".

Украйна ще работи за изпълнението на първата точка от своята формула за мир от 10 точки, която е "ядрена и радиационна сигурност" и Киев е съсредоточен върху осигуряването на "пълното освобождаване" на Запорожската централа от руските сили, добавя Зеленски.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба също похвали решението в публикация в X.

"Посланието е ясно: Русия трябва да изтегли военния си и друг неоторизиран персонал от Запорожската АЕЦ и незабавно да я върне под пълния контрол на Украйна", написа Кулеба.