Войната в Украйна дава шанс на страните от НАТО да тестват модерните си оръжия на реално бойно поле и да получават ценна информация за работата им, пише британският вестник The Financial Times.

Членовете на НАТО, включително САЩ, Канада, Обединеното кралство, Германия и Франция, предоставят на Украйна оръжия и обучение, откакто Русия започна инвазията си през февруари 2022 година. И видовете оръжия, които те предадоха на Киев, стават все по-модерни от началото на войната, като Украйна настоява за доставката на танкове, системи за противовъздушна отбрана и самолети.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви пред FT, че благодарение на ситуацията съюзниците на Киев "всъщност могат да видят дали техните оръжия работят, колко ефективно и дали трябва да бъдат модернизирани“.

"За военната индустрия на света не можете да измислите по-добра тестова площадка“, увери Резников.

Министърът припомни, че през май Въоръжените сили на Украйна свалиха руска хиперзвукова ракета "Кинжал“ с помощта на американската система за ПВО Patriot. От редакцията подчертават, че на теория експертите са на мнение, че Patriot е в състояние да свали "Кинжал“, но украинските войски успяха да го докажат на практика. До този момент Русия се хвалеше, че тези ракети са неудържими.

Оттогава насам обаче няма други свалени "Кинжал“ в Украйна.

По думите на Резников Украйна също така показва на страните от НАТО как техните оръжия могат да работят, когато се използват заедно.

В същото време той заяви, че опитите на Русия да извади от строя оръжията на Украйна с различни методи като заглушаващи сигнали допринасят за постоянните актуализации на технологии като GPS-насочвани боеприпаси и дронове, което отново предоставя ценни възможности за обучение.

"Руснаците измислят контрамярка, ние информираме нашите партньори и те правят нова контрамярка срещу тази контрамярка“, обясни Резников.

Петро Пятаков, пенсиониран полковник, който сега е консултант за оръжейната индустрия, подчерта пред FT, че има "активен интерес от страна на западните производители на артилерия да получат обратна връзка от украинските артилеристи... за отстраняване на недостатъците“.

По думите му боевете в Украйна са разкрили някои проблеми. "По време на операциите стана ясно, че тези системи не са предназначени за толкова интензивна война“.

Германски отбранителен изпълнител също отбеляза, че са научили "наистина много от войниците в Украйна“, които щом забележат нещо "го споделят и нашите софтуерни инженери сядат, за да могат да направят актуализация“.

Джак Уотлинг от базирания в Лондон мозъчен тръст Royal United Services Institute на свой ред заяви пред FT, че боевете също са дали на Запада нова информация за това как работят руските оръжия. Но той предупреди, че Западът "е изложил много от собствените си способности на Русия и Китай и следователно ще трябва да промени начините, по които работи част от оборудването му, за да запази конкурентно предимство“.