Министерството на външните работи на Украйна е готово да обсъди с полската страна общата история, включително Волинското клане, заяви ръководителят на ведомството Андрий Сибига, цитиран от УНИАН.

В кулоарите на Варшавския форум за сигурност той беше помолен да коментира желанието на Полша да обвърже членството на Украйна в Европейския съюз с исторически въпроси. Той заяви, че тази тема ще бъде обсъдена днес:

"Имаме достатъчно политическа воля и дипломатически талант, за да разрешим всякакви, включително и най-сложните въпроси, включително с нашите най-близки съюзници и приятели поляците. Ще обсъдим тази тема днес“.

Изявления на Полша във връзка с Волинската трагедия

В края на юли полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш заяви, че Варшава трябва да даде на Киев ултиматум - Украйна няма да стане член на Европейския съюз, ако не реши Волинския въпрос.

Полският външен министър Радослав Сикорски казва, че този въпрос може да остане в миналото само след ексхумацията и правилното погребение на убитите във Волин. Според него държавата иска само уважение към своите мъртви.

Да припомним, че миналата година полският Сейм прие резолюция по повод 80-ата годишнина от Волинското клане. Той също така призовава за "признаване на вината".