Киев може да използва модерни изтребители F-16, за да осигури нов коридор за износ на храни.Това заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба в ефира на телевизионния канал France 24.

"Ако имаме F-16, няма да зависим от Русия за износа на украинско зърно за световните пазари. Колкото по-скоро ги получим, толкова по-скоро можем да стартираме нов защитен коридор", смята министърът.

Кулеба отбеляза, че проблемът с доставката на самолети вече е решен. В същото време според него е необходимо време за осъществяване на тези планове.

Миналата седмица Русия обяви оттеглянето си от "зърнената сделка", която беше валидна за една година и позволяваше безопасен износ на украински храни от черноморските пристанища.

Оттогава руснаците нанасят удари по пристанищната инфраструктура на Украйна на Черно море почти всяка вечер. По-специално, те нанасят ракетни удари по Одеса и региона, както и в Николаев.

През нощта на 24 юли руснаците атакуваха речното пристанище Рени на река Дунав, което се намира близо до границата с Румъния.

В същото време министрите на земеделието на страните от ЕС трябва да обсъдят днес как да насърчат износа на украинско зърно на фона на руските атаки срещу пристанищната инфраструктура.

Украйна води интензивни преговори от няколко месеца за получаване на изтребители F-16. На срещата на върха на НАТО във Вилнюс съюзниците официално обявиха създаването на авиационна коалиция. Освен това Нидерландия, Дания и Румъния потвърдиха, че ще обучават украински пилоти.

Украинските пилоти трябва да започнат обучение на изтребители F-16 през август. По-рано Белият дом обяви, че Украйна може да получи самолети още тази година.