Украинският доброволец Сергей Притула обяви предстоящата поява в украинските въоръжени сили на "ефективно оръжие от нов вид“ срещу руските планиращи бомби с голям обсег (ФАБ).

"Има едно конкретно техническо решение, за което се мисли тук, в Украйна. Тестовете на този нов тип оръжие вече са в ход и ако те са успешни, тогава въпросът ще бъде пуснат на поточната линия“, заяви Притула в интервю за "Украинская правда“.

Той не даде други подробности относно "новия тип оръжие“ срещу руските КАБ.

Коментирайки "оръжейното съобщение“ на украинския доброволец, местното издание Defense Express, което е специализирано във военни теми, отбелязва, че в момента има само няколко вида възможно неутрализиращо въздействие върху руските планиращи бомби.

"Първият е тяхното унищожаване, за което, разбира се, можете да използвате зенитно-ракетни системи (ЗРК), но това е невъзможно да се нарече ефективен начин. Освен това появата на украинската система за противовъздушна отбрана очевидно щеше да бъде обявена малко по-различно. Ако не системите за противовъздушна отбрана, то следващият кандидат за унищожаване на КАБ могат да бъдат автоматизирани зенитни установки като корабната Phalanx CIWS или нейната наземна версия Centurion C-RAM, която, между другото, Украйна многократно е искала. Но, както и в случая със системите за противовъздушна отбрана, това е пълноценна разработка, която отнема години и струва стотици милиони долари, както пряко показва опитът на Южна Корея. Има и алтернативни методи за неутрализиране: бойни лазери или насочено микровълново лъчение. Но всичко това, дори в западните страни с техните гигантски бюджети, не е достигнало дори етапа на прототипа, отличен пример за което е британският Dragon Fire (технология за лазерно оръжие с насочена енергия)“, се казва в публикацията.

Освен това анализаторите от Киев започнаха да спекулират, че руските ФАБ "също могат да бъдат повлияни чрез заглушаване на тяхната сателитна навигация“.

"Това не е новина, но проблемът е, че противникът използва в тях навигационни модули от типа "Комета-М“, които имат висока шумоустойчивост. Ето защо е трудно радиоелектронната борба да се нарече окончателното решение. Следователно е напълно възможно да става дума за други противодействия, чийто принцип не е на повърхността“, заключава Defence Express.