Русия е отговорила на многократните призиви относно списъка на пътниците на Ил-76 с голямо закъснение, позовавайки се на един от списъците, публикувани по-рано в руските медии. Това е заявил секретарят на Координационния щаб на Въоръжените сили на Украйна Дмитро Усов, съобщава РБК-Украйна.

"Координационният щаб от своя страна потвърждава, че 65 украински защитници от този списък е било планирано да бъдат върнати в Украйна в рамките на планиранирана размяна на 24 януари".

"В същото време са били разпитани роднини на украинските военни от споменатия списък, като са се запознали с показаните от руската страна видеоматериали, от мястото на самолетната катастрофа. Засега те не са открили никакви специални характеристики върху освободените фрагменти от тела, които да показват, че те принадлежат на техни роднини", се посочва в съобщение на Координационния щаб.

На свой ред ръководителят на Координационния щаб за лечение на военнопленници, ръководителят на Главно разузнавателно управление (ГРУ) Кирило Буданов е заявил, че "щабът събира и внимателно анализира цялата налична информация за катастрофата на самолета Ил-76 от много източници".

"В момента няма информация, която да сочи, че такъв брой хора може да са били в този самолет. В същото време версията на руската пропаганда, че посоченият Ил-76М може да транспортира 65 украински военнопленници за размяна все още повдига много въпроси", е заявил той.