Министерството на външните работи нарече решението на преходното правителство на Мали да скъса дипломатическите отношения с Украйна "недалновидно и прибързано" и обеща да отговори на политическо и дипломатическо ниво. Това се посочва в изявление на Министерството на външните работи на Украйна, публикувано на уебсайта на ведомството.

Преходното правителство на Мали обяви, че прекратява дипломатическите си отношения с Украйна заради предполагаемата подкрепа на Киев за бунтовниците туареги, които наскоро разбиха конвой от малийски войски и руски наемници от ЧВК "Вагнер".

"Решението на Преходното правителство на Република Мали да скъса дипломатическите отношения с Украйна е недалновидно и прибързано... Украйна безусловно се придържа към международното право, неприкосновеността на суверенитета и териториалната цялост на други държави и категорично отхвърля обвиненията на Преходното правителство на Мали за предполагаема "подкрепа на международния тероризъм от страна на Украйна".

Министерството на външните работи изрази съжаление, че "Преходното правителство на Република Мали е решило да скъса дипломатическите отношения с Украйна, без да извърши задълбочено проучване на фактите и обстоятелствата на инцидента в северната част на Мали, както и без да предостави каквито и да било доказателства за участието на Украйна в събитието".

Министерството на външните работи на Украйна припомни, че "именно Украйна активно подкрепя правото на народите на Африка на независимост и деколонизация, включително и на Република Мали. Вместо това Русия разрушава архитектурата на международната сигурност, нарушавайки Целите и принципите на Устава на ООН, които по-специално гарантират правото на африканските държави на свободно бъдеще".

Освен това, посочват от министерството, Украйна е важен фактор за регионалната сигурност в Африка. Нейният контингент "Сини каски" има значителен принос към редица мироопазващи операции под егидата на ООН, включително от 2019 до 2022 г. като част от мисията на ООН в Мали.

Министерството на външните работи отбеляза, че контролираните от Кремъл военни структури, включително наемниците на "Вагнер", използват терористични методи и са пряко замесени в многобройни военни престъпления, убийства на цивилни и лошо отношение към военнопленници както в Украйна, така и в Африка. Преходното правителство на Мали обаче игнорира тези факти.

"Украйна си запазва правото да предприеме всички необходими политически и дипломатически мерки в отговор на недружелюбните действия на преходното правителство на Република Мали."