Началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски заяви във вторник, че отлагането на американската помощ за Киев, което се обсъжда в Конгреса, би създало "голям риск“ Украйна да загуби войната с Русия, пише Reuters.

Забележките на Андрий Йермак бяха едни от най-откровените досега от високопоставен киевски служител, докато несигурността се завихря около бъдещето на жизненоважни помощни пакети на САЩ и Европейския съюз.

Ако помощта бъде отложена, "това създава голям риск да бъдем в същото положение, в което се намираме сега“, заяви той, обръщайки се към публиката на английски.

"И, разбира се, невъзможна за непрекъснато освобождаване и дава големия риск да загубим тази война“.

В понеделник представители на Белия дом заяви, че свършват времето и парите на САЩ, за да помогнат на Украйна да води войната си срещу Русия.

Администрацията на президента Джо Байдън поиска от Конгреса през октомври близо 106 милиарда долара за финансиране на амбициозни планове за Украйна, Израел и граничната сигурност на САЩ, но републиканците, които контролират Камарата с крехко мнозинство, отхвърлиха пакета.

Американските служители се надяват, че все още могат да получат одобрение на значителен пакет.

Йермак посочи като проблем заплахата от прекратяване на пряката бюджетна подкрепа. Украинското правителство очаква бюджетен дефицит от 43 милиарда долара през следващата година.

"Разбира се, без тази пряка бюджетна подкрепа ще бъде трудно да се запазят … на (същите) позиции и … хората наистина да оцелеят … по време на ситуацията, когато войната ще продължи“, поясни той. "Ето защо е изключително важно тази подкрепа да бъде гласувана и ще бъде гласувана възможно най-скоро“.

Йермак беше на второ посещение във Вашингтон за няколко седмици. Той каза, че планира да притисне законодателите и служителите на администрацията относно критичната важност Конгресът да одобри новия помощен пакет.

Украйна проведе сериозна контраофанзива тази година, но не успя да пробие руските отбранителни линии. Сега Русия е в настъпление на изток.

Йермак увери, че Киев има план за следващата година.

"Ние наистина имаме план и този план...включва военни операции...включва дипломатическа дейност и, разбира се, включва нашето сътрудничество в комуникациите и информацията“, отбеляза той.