Украинското външно министерство заяви, че компрометираната съвместна декларация на лидерите на Г-20 относно руската инвазия в Украйна "не е повод за гордост", цитират Украинская правда и The Guardian.

Говорителят на външното министерство Олег Николенко отправи забележка към декларацията, че в нея не е посочено името на Русия, когато се споменава, че държавите действат по начин, "съответстващ на целите и принципите на Устава на ООН в неговата цялост", и че държавите се въздържат от "заплаха или използване на сила с цел придобиване на територия срещу териториалната цялост и суверенитета или политическата независимост на която и да е държава".

"Ясно е, че участието на украинската страна щеше да позволи на участниците да разберат по-добре ситуацията", написа Николенко във Facebook.

news pic 2
©
Той заяви, че в декларацията е трябвало да се посочи, че Русия води война срещу Украйна, вместо думите "война в Украйна", и също така подчерта, че Руската федерация, а не "всички страни", трябва да се въздържат от използване на сила за териториални завоевания.

Николенко посочи и необходимостта участниците в срещата да "осъдят агресията на Руската федерация срещу Украйна и да призоват Русия незабавно да я спре".