Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) поразиха големият десантен кораб "Минск" и ракетоносецът "Калибър", подводницата от проект 636.6 "Ростов на Дон" в Севастопол. Основната версия  за използваните оръжия при атаката на корабостроителницата е, че при нея са използвани ракети Storm Shadow, но не се изключва използването на украински "Нептун", пише УНИАН.

Експертите на Defence Express се опитаха да разберат дали украинските военни са използвали ракети "Нептун" по време на атаката в Севастопол. Тази версия не се изключва от портала The Drive, който предполага, че Украйна може да е използвала модифицирани ракети "Нептун", пригодени за удари срещу наземни цели. 

"И ако си спомним благодарностите към украинските пилоти от командващия ВВС на Въоръжените сили на Украйна Микола Олещук, тогава "Нептун“ вероятно не е просто модифициран за удари по наземни цели, във всеки случай би било съвсем логично да се направи такова предположение, ако вземете предвид масива от данни за модифицирания "Нептун", който е публично достъпен от същия The Drive. Е, самата логика диктува, че ако вече може да има "няколко дузини“ такива ракети в Украйна, тогава те биха могли да се използват и за удари по врага“, се посочва в статията на Defence Express. 

Отбелязва се, че по данни от открити източници може да се предположи, че броят на прехвърлените в Украйна ракети Storm Shadow и SCALP-EG може да се оцени на ниво "няколко десетки“. В същото време трябва да се има предвид, че крилатите ракети са необходими на украинските войски за ефективно унищожаване на логистиката руските сили. 

Експертите подчертат, че в материала на портала The Drive се заявява, че десантният кораб "Минск“ и подводницата от проекта "Ростов на Дон“, унищожени в Севастопол, са повредени именно защото нямат "камуфлажния“ цвят, който е широко използвани на корабите на Черноморския флот на Руската федерация. Основната задача на подобна "украса" е именно "размиването" на топлинната сигнатура, върху която се предполага, че са насочени ракетите Storm Shadow или модифицирания "Нептун". Експертите наричат ​​това предположение доста противоречиво. 

"От Defense Express бихме искали да подчертаем, че боядисването на метала върху корабите всъщност не влияе на нивото на топлинния подпис, който тези цели трябва да излъчват. Освен това не е доказано, че системите за насочване на модифицираните "Нептун" или зенитни ракети Storm Shadow се ориентират точно по инфрачервената сигнатура на целта. Така че изглежда тук можем да направим следния извод - "камуфлажният" цвят на корабите от Черноморския флот на Руската федерация има фактически същата нулева ефективност в защитата срещу евентуални атаки на въоръжените сили, както прикриването на самолетите на "ВКС на РФ“ на паркинги с гуми“, обобщават експертите.