Атаката на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) срещу руската корабостроителница в Керч от 4 ноември е нанесла значителни щети на кораба "Асколд“ от Черноморския флот на Руската федерация, се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

На 7 ноември руски и украински източници публикуваха снимки, показващи значителни повреди на корветата "Асколд“ от Проект 22800. Тези щети вероятно ще го извадят от строя в обозримо бъдеще, твърдят анализаторите.

"ISW оценява, че от юни 2023 г. украинските сили са провели кампания на блокада на руската военна инфраструктура в Крим, предимно на активите на Черноморския флот, за да намалят способността на руската армия да използва полуострова като плацдарм и тил за руските операции в Южна Украйна“, отбелязват анализаторите.

ВСУ доказаха способността си да нанасят далечни удари срещу контролирания от войските на Москва Кримски полуостров - атаката срещу корветата "Асколд“ вероятно ще принуди Русия да обмисли преместване на своята корабостроителна инфраструктура по-далеч от фронтовата линия, заключиха по-рано от британското разузнаване.

В съобщението им бе отбелязано, че новопостроената корвета почти със сигурност е била напълно повредена при удара от 4 ноември близо до корабостроителницата в Керч.

"Способността на Украйна да нанесе удари по кримската корабостроителна инфраструктура вероятно ще принуди Русия да обмисли преместване по-далеч от фронтовата линия, което ще забави доставката на нови кораби“, обобщиха от британското разузнаване.