Ударът на Израел срещу Иран е унищожил критичен компонент от програмата на Иран за балистични ракети. Това съобщава Axios, позовавайки се на трима високопоставени израелски източника.

Унищожаването на оборудването сериозно ще навреди на способността на Иран да възстанови своя ракетен арсенал и може да възпре Иран от по-нататъшни масирани ракетни атаки срещу Израел, казват събеседниците.

Израел удари 12 "планетарни смесителя", използвани за производство на твърдо гориво за балистични ракети с голям обсег, които съставляват по-голямата част от ракетния арсенал на Иран.

Високопоставен американски служител заяви, че ударът наистина подкопава капацитета на Иран за производство на ракети. Възстановяването на повредените смесители може да отнеме поне година. Следователно Иран засега няма да може да произвежда нови балистични ракети.

Иранските военни съобщиха, че Израел е атакувал цели от иракското въздушно пространство. Няколко радарни системи са претърпели ограничени щети, които в момента се ремонтират, но не се споменава за щети на заводи за ракети или дронове.