Морската ударна група на Северния флот на ВМФ на Русия навлезе в пристанището на венецуелския щат Ла Гуайра, съобщава кореспондент на РИА Новости. Състои се от атомната подводница "Казан“, фрегатата "Адмирал Горшков“, спасителния влекач "Николай Чикер“ и танкера "Академик Пашин“, които първи влязоха в пристанището.

Групата се командва от началника на оперативното управление на Главния щаб на ВМС на Русия вицеадмирал Михаил Неупокоев.

Според пресслужбата на Северния флот, по време на престоя екипажите на руските кораби ще могат да си починат и да се запознаят с местните забележителности.

Уточнява се, че работното посещение ще продължи няколко дни, след което корабната група, водена от фрегатата "Адмирал Горшков", ще продължи изпълнението на поставените й задачи в Атлантическия океан, включително: демонстрация на знамето и осигуряване на военноморско присъствие в оперативно важни райони на далечната океанска зона.

Военноморската група на Северния флот е на дълъг поход, по време на който беше на официално посещение в пристанището на Хавана на 12-17 юни. Тогава руските моряци проведоха срещи с командването на кубинския флот и губернатора на столицата на страната, а също така посетиха исторически и културни места.