Две експлозии са разтърсили ключовия Кримски мост, свързващ полуострова с територията на Русия, съобщават множество медии, включително ТАСС, РБК-Украйна и CNN.

Губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев обяви в канала си в Telegram, че е сформиран кризисен център за координиране на службите за спешна помощ и спасяване на блокирани в трафика на подстъпите към моста.

Съобщава се, че около 03:00 часа местно време са били извършени два удара на моста, в резултат на което е повредена част от конструкцията на съоръжението.  

Експлозиите са били чути около 03:04 часа и 03:20 часа сутринта местно време, поясниха в Telegram каналите. Видеоклипове показват, че част от моста се е срутила и има повредени превозни средства.

По първоначални данни най-малко двама души са загинали, а още един е ранен.

Руските държавни медии съобщиха за "извънреден инцидент“, заради който е спряно движението, но няма официално потвърждение за удари по моста. На място са изпратени медицински екипи и служители на реда.

Местните власти увериха, че Крим е добре снабден с горива, храни и промишлени стоки и че в складове има всички необходими продукти.

Министерството на транспорта на Руската федерация отрече информацията за повреди по опорите на Кримския мост. Според ведомството към настоящия момент са установени щети единствено по пътното платно, съобщава вестник "Коммерсант“.

По-рано ръководителят на Крим Сергей Аксьонов уточни, че движението по моста е спряно поради авария в района на 145-та опора от Краснодарския край. Руските власти все още не съобщават причината за инцидента, описвайки го като "извънредно положение“.

"Самите стълбови конструкции са на своите опори. Министерството на транспорта не потвърди информацията, която по-рано се появи в медиите за щетите на стълбовете“, поясниха от министерството в официалния си канал в Telegram. Огледът на мястото на произшествието продължава.

Позовавайки се на източници, РБК-Украйна съобщи, че зад нощната атака срещу Кримския мост стоят Военноморските сили и Службата за сигурност на Украйна. А Telegram каналът Baza отбеляза, че часове преди инцидента командващият Сухопътните войски на Украйна генерал Александър Сирски е предупредил за подготовката на "приспивна песен“ за руснаците.