В петък вечерта въоръжените сили на САЩ и Великобритания атакуваха цели на йеменското бунтовническо движение Ансар Аллах (хусити).

Откъде започна всичко

След ескалацията на палестинско-израелския конфликт хусите заявиха, че ще нанесат удари по израелска територия и няма да позволят на свързаните с него кораби да преминават през водите на Червено море и протока Баб ал Мандеб.

Вечерта на 11 януари журналистът от The Times Стивън Суинфорд съобщи на страницата си в X, че министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак ще обсъди с кабинета на министрите възможен отговор от страна на западната коалиция на действията на хуситите в Червено море. С напредването на нощта журналистът съобщи, че Великобритания и Съединените щати ще ударят Йемен "скоро“.

Хусите увериха, че ще предприемат ответни действия, ако САЩ и Великобритания нанесат въздушни удари в Йемен.

Удари по позициите на шиитските бунтовници

Телевизионният канал Al Hadath съобщи, че въоръжените сили на САЩ и Великобритания са атакували от Червено море позициите на хутите близо до пристанищния град Ходейда, разположен в западната част на страната. Reuters, позовавайки се на американски служители, също съобщи за ударите.

Според Al Hadath експлозиите са станали в градовете Сана, Саада, Ходейда, Таиз и Дамар.

Sky News Arabia съобщи, че международното летище в Сана е било тежко бомбардирано.

Според американския телевизионен канал NBC News американските и британски военни са извършили атаки от кораби с крилати ракети Tomahawk.

Според Reuters атаките срещу позиции на хусите са извършени от самолети, кораби и подводници.

Американски служител каза пред Al Jazeera, че "американско-британските удари по позиции на хутите в Йемен са постигнали целите си“. Целите на ударите са били "радарни площадки, ракетни платформи, както и крайбрежни точки за наблюдение“.

CNN, позовавайки се на източници, съобщи, че американската и британската армия са нанесли удари по повече от 10 цели на хусите в Йемен.

Изявления на Байдън и Сунак

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ударът в Йемен е в отговор на "безпрецедентни атаки на хусите" в Червено море.

Американският лидер отбеляза, че ударите са били нанесени с подкрепата на Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия.

Лидерите на САЩ и Великобритания отбелязаха, че ударите са били "отбранителни по характер“.

Британският премиер призова хусите да спрат да обстрелват цивилни кораби и да предприемат стъпки за намаляване на напрежението.

Вашингтон не изключва допълнителни мерки в отговор на действията на хусите в Йемен за защита на въоръжените сили и свободата на международната търговия.