Украинската разузнавателна служба е получила секретни данни от руската компания "Специален технологичен център" (СТЦ), която има обещаващи военни разработки. Това са съобщили от Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна, предаде УНИАН.

Отбелязва се, че "СТЦ" произвежда БпЛА "Орлан" от различни модификации, набор от оборудване за радиоелектронна борба и разузнаване и други военни разработки.

Това руско предприятие е подложено на санкции от 2016 г. насам. В неговите предприятия се произвеждат военно оборудване и техника, използвани от руската армия във войната срещу Украйна.

"Масивът от информация, предаван за ГРУ на украинското министерство на отбраната, съдържа документация за 194 номенклатурни единици: чертежи, технически спецификации, патенти, софтуер и др. - Става дума както за съществуващи, така и за бъдещи военни разработки", посочват от ведомството.

Според предварителните оценки стойността на получените 100 гигабайта класифицирани данни може да бъде 1,5 млрд. долара (2.73 млрд. лева).

"Това е значителен удар по Москва: посоченият архив вече се използва за укрепване на отбранителната способност на Украйна и отслабване на Русия", се посочва в доклада.

Служителите на разузнаването твърдят, че е било възможно да се получи класифицирана информация за едно от критично важните предприятия на руския военно-промишлен комплекс благодарение на ефективното взаимодействие с "патриотично настроени представители на гражданското общество и медийната общност", предава украинската агенция.