Учени са открили инфрачервено сияние на Уран, което може да помогне за намирането на извънземен живот, съобщава британският вестник The Idependent.

На Земята сиянията са оптично явление, наблюдавано в небето над полярните райони на планетата (Северно наричано още Aurora Borealis и Южно, известно като Aurora Australis), образуващо се вследствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата.

Оказва се, че Уран също има собствено северно сияние, въпреки че не се вижда по същия начин поради различната атмосфера на планетата.

Изследователите знаят за ултравиолетовите сияния на Уран от 1986 година. Но сега учените потвърдиха, че далечната планета също има инфрачервени сияния.

"Учените се надяват, че получените данни ще помогнат да се обяснят магнитните полета на други планети в нашата слънчева система. И това може да ни помогне да разберем дали има извънземен живот на далечни планети“, се казва в статията.

"Температурите на всички планети газови гиганти, включително Уран, са със стотици градуси по Целзий по-високи, отколкото моделите предвиждат, ако се нагряват само от слънцето, оставяйки ни пред големия въпрос защо тези планети са толкова горещи. Една теория предполага, че причината е силно северно сияние, което генерира и изтласква топлина от сиянието надолу към магнитния екватор“, отбелязват учените.

Повечето от откритите досега екзопланети принадлежат към субнептунова категория и следователно са физически подобни на Нептун и Уран по размер. Това също може да означава подобни магнитни и атмосферни характеристики. По този начин, чрез анализиране на полярното сияние на Уран, което е пряко свързано както с магнитното поле, така и с атмосферата на планетата, може да бъдат направени прогнози за атмосферите и магнитните полета на тези светове и следователно за тяхната обитаемост.

Констатациите може също така да помогнат да се обясни мистериозен феномен на Земята, известен като геомагнитно обръщане, когато Северният и Южният полюс се сменят.