Астрономите са открили, че добре проучената двойна звездна система V404 в съзвездието Лебед всъщност съдържа три обекта - една невидима черна дупка и две звезди, които обикалят около нея на много различни разстояния. Това откритие показва възможността за дългосрочно съвместно съществуване на черни дупки със звезди, съобщиха от пресслужбата на Масачузетски технологичен институт (MIT).

"Преди това никога не сме били в състояние да изчислим възрастта и да определим историята на образуването на отдавна съществуващи черни дупки. Откриването на три обекта наведнъж в звездната система V404 ни позволи да определим възрастта на черната дупка, присъстваща в нея - около четири милиарда години, а също и да разберем, че тя е възникнала в резултат на пълен гравитационен колапс на друга звезда“, обясни изследователят от MIT Кевин Бардж, чиито думи са цитирани от пресслужбата на университета.

Както обясняват учените, звездната система V404 по-рано се смяташе за един от най-близките до Земята микроквазари - двойни звезди, в които има черна дупка и обикновена звезда. Те са разположени на сравнително близко разстояние една от друга, поради което черната дупка непрекъснато "дърпа“ материята на звездата към себе си, поглъща част от нея и изхвърля остатъка под формата на плазмени лъчи, ускорени до скорости, близки до светлината.

Наскоро учените забелязаха, че на много малко разстояние от V404 има друга звезда, която се движи около центъра на Галактиката с абсолютно същата скорост като самия микроквазар. Това съвпадение принуди учените да проследят движението на тези обекти с помощта на наземния телескоп VLT, както и да анализират архивни изображения.

Изследването на тези изображения показало, че откритата звезда е част от системата V404. Намира се на 3,5 хиляди астрономически единици (средното разстояние между Земята и Слънцето) от черната дупка и другата звезда, а по маса, възраст и размери се оказва съпоставима със Слънцето. Това откритие е голяма изненада за учените, тъй като показва неочаквано голяма възраст на черната дупка - около четири милиарда години - и екзотичен сценарий за нейното образуване.

Експлозията на свръхнова, която придружава трансформацията на големи звезди в черни дупки, би трябвало да е генерирала ударна вълна, която да изхвърли звездата, открита от астрономите, в открития космос. Това не се е случило, поради което учените смятат, че тази черна дупка е възникнала в ранните етапи от формирането на звездната система V404 в резултат на директен и пълен гравитационен колапс на една от звездите, който не е бил придружен от експлозия на свръхнова.

Теоретични изчисления, извършени от астрономи, говорят в полза на тази хипотеза и показват, че през следващите милиарди години черната дупка е притеглила почти половината от масата на съседната си звезда към себе си, в резултат на което е станала наполовина по-малка от далечна, новооткрита звезда. Това показва, че черните дупки могат да съжителстват до звездите много дълго време, дори вътре в микроквазарите, заключават учените.