Изменението на климата заплашва да стопи планинските ледници, но повишаването на температурите може да доведе до по-силен снеговалеж в някои региони на Алпите. До този извод са стигнали френски климатолози от Университета на Гренобъл. Изследването е публикувано в научното списание The Cryosphere.

Според експерти термичният ефект ще доведе до увеличаване на валежите в средните и ниски планински височини. В същото време количеството паднал сняг ще се увеличи със 7% за всеки градус на глобалното затопляне.

Проучването използва един от климатичните модели на т. нар. Репрезентативна траектория на концентрация 8.5 - най-лошият основен сценарий за емисиите на парникови газове, който предвижда, че температурата на Земята ще се повиши с 4,3°C до 2100 г.

Учените са изследвали 23 масива във Френските Алпи, използвайки данни от реалния свят за измервания на температурата и ежедневните валежи, както и метеорологични прогнози от 1951 г. до днес, за да предвидят промените до края на този век с всеки градус на глобално затопляне.

Те са установили, че средногодишните дневни снеговалежи се увеличават значително над 3600 метра, но намаляват под 3000 метра. Това означава, че за всеки 1°C по-нататъшно повишаване на температурата снежната граница ще се премества със 123 метра по-високо в планините.

Този модел продължава до +3°C глобално затопляне, след което височините, при които се наблюдаваха значителни промени във валежите и снеговалежите, падат допълнително, достигайки минимум 900 метра при +4°C глобално затопляне (26% намаление на снеговалежите през годината).

Въпреки това, в по-високите (над 3600 метра) райони на Алпите, включително североизточния масив Ваноаз, се прогнозира снеговалежът да се увеличи с 12% през зимните месеци.

Изследователите са уверени, че проучването важи и за други планински райони, и се надяват по този начин да помогнат на местните общности да планират бъдещето в отговор на промените в валежите.