Учени откриха пещера на Луната и подозират, че има още стотици, които биха могли да служат като подслон за бъдещи астронавти, съобщава Associated Press.

Ръководен от Италия екип се е натъкнал на доказателства за голяма пещера, достъпна от най-дълбокия известен кратер на Луната. Намира се в Морето на спокойствието, само на 400 километра от мястото на предполагаемото кацане на "Аполо 11“.

Пещерата, подобно на повече от 200 други открити на Луната, се е образувала от срутването на тунел от лава.

Изследователите са анализирали радарни измервания, направени от лунната орбита на НАСА, и са сравниха резултатите с подобни образувания на Земята.

Според учените данните показват само началната част на подземната кухина. По техни оценки тя е широка поне 40 метра и дълга десетки метри, а може би и повече.

"Лунните пещери остават загадка повече от 50 години, така че беше много хубаво най-накрая да докажем съществуването им“, коментират учените Леонардо Карер и Лоренцо Бруцоне от Университета в Тренто.

Според тях повечето пещери се намират върху древните равнини от лава на Луната. Някои от тях може да са и на южния полюс на планетата, където се планира да кацнат астронавти на НАСА в края на десетилетието. Смята се, че постоянно засенчените кратери съдържат замръзнала вода.

Резултатите от изследването показват, че на Луната може да има стотици ями и хиляди тунели от лава. Такива места биха могли да служат като естествено убежище за астронавтите, предпазвайки ги от космически лъчи и слънчева радиация, както и от удари на микрометеорити. Изграждането на база от нулата би било по-отнемаща време и трудна задача, дори като се има предвид потенциалната необходимост от укрепване на стените на пещерата, за да се предотврати срутването, обясняват учените.

Скалите и другите материали в тези пещери - непроменени от суровите условия през вековете - също могат да помогнат на учените да разберат по-добре как се е развила Луната, особено предвид нейната вулканична активност.