Изследователи от Института "Макс Планк“ в Германия са открили гигантски вируси в проба от почва, взета от американския щат Масачузетс. Патогените се отличават със странна структура, която не е била регистрирана досега, съобщава bioRxiv, като цитира препринта на изследването (версия на изследователската статия, разпространявана преди публикация в рецензирано научно списание).

Учените са използвали трансмисионна електронна микроскопия за анализ на почвените проби. В тях те са открили гигантски вируси с ширина до 635 нанометра – много по-големи от патогените, които обикновено заразяват хората. Като пример се дава COVID-19, който е с размер между 50 и 140 нанометра.

Освен това откритите вируси имат странна форма: един от тях е наподобявал петолъчка, но са идентифицирани и патогени с форма на костенурка или Медуза Горгона. Учените също така са идентифицирали семейство от големи вируси, които произвеждат "крака“ с различна дължина.

"Електронната микроскопия разкри поразително разнообразие от вирусоподобни частици. Изненадващо, няколкостотин грама горска почва съдържат повече разнообразие от всички известни гигантски вируси взети заедно“, отбелязват авторите на изследването.