Учените са открили огромен вулкан, висок девет километра, в един от най-известните за хората райони на планетата Марс - в източната част на вулканичната провинция Тарсис близо до екватора на планетата, пише Space.

Обектът не е бил забелязван на снимки на планетата от десетилетия насам. За първи път районът е бил заснет през 1971 година от космическия кораб Mariner 9. Само благодарение на данни от съвременни орбитални сонди учените са успели да идентифицират гигантскя вулкан.

Изследователите кръщават находката си Ноктис заради местонахождението му – на ръба на т.нар. Лабиринт на нощта.

Авторите на изследването обясняват, че Ноктис се намира в район, в който има още три отдавна известни вулкана. Въпреки че този обект не е толкова висок в сравнение със съседните си, той има по-голям диаметър и е по-ерозиран.

"Изучавахме геологията на района, където открихме останките от ледник миналата година, когато разбрахме, че се намираме в огромен и дълбоко ерозирал вулкан“, обясни Паскал Лий от института SETI и института за Марс към НАСА Ames Research Център.

Според изследователите гигантските размери на вулкана и неговите сложни модификации показват, че той е бил активен дълго време. Също така, югоизточната му част има тънък, скорошен вулканичен седимент, под който може да е имало ледников лед.

"Този ​​район на Марс е известен с голямо разнообразие от минерали, обхващащи дълъг период от историята на Марс. Вулканичният произход на тези минерали отдавна се подозира. Така че може да не е чак толкова изненадващо да се открие вулкан тук“, подчертава Сураб Шубам, аспирант в Катедрата по геология в Университета на Мериленд и съавтор на изследването.

Според Паскал Лий такъв вулкан е "древен и дълголетен“ и може да бъде изследван много подробно. По думите му неговата дълга история, в която са се редували "лед и вода“, го прави "идеално място за търсене на признаци на живот“.

"Този ​​обект изглежда много привлекателен за роботизирани и човешки изследвания“, се казва в изявление на SETI.